10-12-2020

Архивима у Србији

______________

Писмо др Мирослава Перишића, директора Архива Србије

Уважени запослени у архивима у Србији,
Приближава се наш заједнички дан 14. децембар – Дан архива у Србији. Као што вам је познато, Архив Србије је сваке године организовао свечаност поводом тог дана, уз програмске садржаје и доделу награда Фондације Александра Арнаутовића „Златна архива” и Задужбине Данице, Ђурђа и Јованке Јеленић. Ове године, због епидемиолошке ситуације нисмо у могућности да испоштујемо ту лепу традицију обележавања Дана архива у Србији, а награде ће бити додељене првом приликом када општа ситуација то буде омогућила. Одлуке Комисије за доделу награда „Златна архива” и Жирија за доделу награде Задужбине Данице, Ђурђа и Јованке Јеленић, биће објављене на сајту Архива Србије, 14. децембра. Молим награђене да унапред приме честитке у име Архива Србије и у моје лично име. 
Драге колегинице и колеге,
вама и вашим породицама желим добро здравље, уз наду да ће година која је пред нама донети извесно олакшање. Уједно вам честитам 14. децембар – Дан архива у Србији, надајући се да ћемо убудуће наш дан дочекивати у бољем расположењу. Историјско искуство нас учи да су постојала слична тешка па и тежа времена и периоди великих неизвесности по будућност нашег и других народа и држава, али су се она превазилазила. Верујмо да ће тако бити и овог пута са нашим генерацијама. 
Користим ову прилику и да вам пожелим све најбоље у Новој 2021. години и да у миру и здрављу проведемо Божићне празнике.

Срдачно,

У Београду, 10. децембра 2020. 

Др Мирослав Перишић, директор Архива Србије