12-03-2021

Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе, посетила Државни архив Србије

______________

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас Државни архив Србије.

Током посете обишла је Одељење за сређивање и обраду архивске грађе, Читаоницу, Лабораторију за конзервацију и рестаурацију, Центар за микрофилмовање и Центар за дигитализацију, где се упознала са начином рада стручних служби Архива. Министарка се са посебним интересовањем задржала у депоу Архива, где је том приликом видела поједина значајна документа.

У току разговора директор Архива др Мирослав Перишић је упознао министарку културе са бројним проблемима са којима се Архив суочава. Посебно су наглашени проблеми недостатка смештајног простора за чување архивске грађе и драматично мали број запослених, с обзиром на досадашње и нове обавезе, предвиђене Законом о архивској грађи и архивској делатности. Директор Перишић је изразио очекивање да ће се ускоро створити услови да архиви у Србији са локалних самоуправа пређу под надлежност Министарства културе, као што предвиђа нови Закон.

Директор Архива представио је резултате рада и најавио будуће пројекте у основној делатности, међународној сарадњи, издавачкој и изложбеној делатности. Министарка културе и представници Министарства упознати су са радом на вишегодишњем пројекту на евидентирању, заштити, сређивању, обради и дигитализацији архивске грађе српског порекла која се чува у епархијама и црквеним општинама Српске православне цркве ван граница Србије, као и са истраживањима архивске грађе, значајне за историју српског народа, која Државни архив Србије обавља у страним архивима.

Састанку су присуствовали Данијела Ванушић, помоћница министарке за културно наслеђе и дигитализацију, Бранислав Маричић, шеф кабинета потпредседника Владе и министра културе и информисања, Дања Матаруга, саветник за медије, Јелица Рељић архивски саветник, помоћник директора за основну делатност Архива и Златибор Марковић архивски саветник, помоћник директора за опште послове.

Током двочасовног боравка у здању Државног архива Србије министарка културе је обишла изложбу „Краљевина Србија и Краљевина Италија“, и том приликом је у књизи утисака записала: „Култура сећања и историја државе налази се и чува у Архиву Србије. Са великим поштовањем провела сам време у овој важној установи културе.“