07-04-2021

Изложба „Матија Бан – Писма са Бановца“ на „Дучићевом дану“ у Требињу

______________

Отварањем изложбе „Матија Бан – Писма са Бановца“  завршена је овогодишња манифестација „Дучићев дан“.

Манифестација се традиционално одржава 7. априла, на дан песникове смрти, у Требињу. Изложбу посвећену животу и делу Матије Бана, отворио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, на платоу испред Музеја Херцеговине. Ћурић је истакао да је изложба омаж угледном професору, дипломати и књижевнику, али и „путоказ многима да се лакше одлучују на освјетљавање наше даље и ближе историје и оних који су је стварали, ради нас и генерација које долазе”. Присутнима се обратио и један од аутора Пеђа Милојевић из „Танграм“ центра из Београда, који је Матију Бана описао као ренесансну личност и истакао да је управо Бан био зачетник идеје о подизању Храма Светог Саве у Београду.

Посетиоци су били у прилици да виде бројна документа која сведоче о раду „рођеног Дубровчанина, угледног Београђанина, панслависте, Југословена, дипломате, књижевника, драмског писца, професора Лицеја у Београду, првог члана Академије уметности Српске краљевске академије“. Приказана грађа чува се у фондовима и збиркама Државног архива Србије, Архива Српске православне црквене општине у Дубровнику, Музеја града Београда, Музеја позоришне уметности Србије, ЈКП „Погребне услуге“ – Београд, Градске општине Чукарица, као и из фотодокументације редакције листа Политикин забавник. Међу изложеним документима налазе се упис у Матичну књигу рођених, писма, извештаји, указ, позоришни плакати, књиге, репродукције уља на платну, фотографије.

Аутори изложбене поставке су Пеђа Милојевић и Светлана Митровић, а сарадници на  истраживању и припреми изложбе из Државног архива Србије били су Јелица Рељић, др Татјана Кикић, Александар Марковић и Александра Јаношев.

Изложба ће бити доступна онлајн, а по престанку мера за заштиту од Ковида-19 биће постављена у галерији Музеја Херцеговине.