15-04-2021

Станислав Хочевар београдски надбискуп посетио Државни архив Србије

______________

Његова преузвишеност господин Станислав Хочевар, београдски надбискуп и метрополит био је у посети Државном архиву Србије, 15. априла 2021.

Током посете разговарао је са директором Државног архива Србије, др Мирославом Перишићем, о значају архива као институција, о значају архивских докумената и могућностима сарадње. Надбискуп Хочевар и директор Перишић су разменили своје ауторске књиге и више издања Архива Србије и Надбискупије. Уважени гост је обишао изложбу Архива „Краљевина Србија и Краљевина Италија“ и том приликом у књизи утисака записао: „Са великим изненађењем погледао сам изложбу: 140 година дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Италије и дивио се стручности, љубазности и пропозитивности свих присутних. Све то ме је надахњивало да јаче тражимо мост садашњости и будућности из корена прошлости. И даље пуно успеха и Божијег благослова“.

Повод за посету надбискупа београдског, господина Хочевара, је предстојеће обележавање сто година од успостављања дипломатских односа између Краљевине СХС и Свете Столице. У разговору су учествовали и: проф. др Сима Аврамовић, новоименовани амбасадор Републике Србије у Ватикану, Јелица Рељић, помоћник директора Архива за основну делатност, Милош Вулић, докторанд на Понтификалном универзитету Грегориана у Риму и Велимир Мартиновић, сарадник Надбискупије београдске.