28-06-2021

Изложба „Србија и Срби – трајање и памћење“ на Видовдан отворена у Андрићграду

______________

У оквиру традиционалног обележавања Видовдана и у години 60-годишњице од доделе Нобелове награде Иви Андрићу, у понедељак 28. јуна, отворена је изложба Државног архива Србије „Србија и Срби - трајање и памћење” у галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту.

У присуству Милорада Додика, председника Председништва БиХ и великог броја присутних, изложбу је отворио Емир Кустурица, директор Андрићевог института, а на отварању је говорио др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије. Отварању изложбе присуствовао је академик Милован Данојлић, добитник Андрићеве награде за књижевност.

Емир Кустурица је истакао да је изложбена поставка један од израза којим Државни архив Србије може да покаже богатство у документима и оним чиме је, како је рекао Иво Андрић, задужио нашу историју.

Директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић је навео да државници архиве називају стубом државности, додајући да су архивска документа претпоставка за постојање историјске науке и научне историографије, која је саставни део друштвене свести.

- Култура је савест једног друштва или би то требало да буде. Осим што су чувари памћења, архиви су и извори сазнања - рекао је Перишић, додајући да су историјски извори доказ да постојимо као држава, народ и појединци.

Изложбу „Србија и Срби – трајање и памћење” чини избор докумената која сведоче о најзначајнијим догађајима из историје Србије и српског народа од 14. до 20. века, почев од реплике Дечанске повеље из 1330. године. Поставка обухвата документа из различитих епоха – из историје српске средњовековне државе, периода под османском влашћу, затим из времена борбе за ослобођење, обнову и изградњу српске државе, као и из година стицања пуне независности и трајања два светска рата. На изложби je представљен и историјат Срба у Трсту, а изложена су и поједина документа из историје Срба у Дубровнику.

Уводни део чини текст Иве Андрића о значају архива и архивских докумената.

Државни архив Србије је посетиоцима присутним на отварању изложбе поклонио своја издања, као и штампане примерке превода Дечанске повеље на савремену ортографију.

У склопу програма обележавања Видовданских свечаности у Андрићграду уручена је „Велика награда Иво Андрић” Миловану Данојлићу, након чега је одржан наступ хармоникаша Музичке школе „Корнелије Станковић” Угљевик–Бијељина и откривен споменик патријарху Павлу аутора Љубомира Лацковића.

Изложба „Србија и Срби - трајање и памћење” биће отворена до 31. августа 2021. године. Аутори су: Јелица Рељић, Златибор Марковић, Александар Марковић и Мирослав Перишић.