19-10-2021

Историјски догађај српске културе у Ватикану

______________

Министри спољних послова Србије и Ватикана, Никола Селаковић и монсињор Пол Ричард Галагер отворили су на Понтификалном Латеранском универзитету у Риму изложбу „Србија и Света Столица 1878–1914“, поводом 100 година од успостављања дипломатских односа Краљевине СХС и Свете Столице.

Отварању изложбе присуствовали су амбасадори Сједињених Америчких Држава, Русије, Велике Британије, Чешке, Индонезије, Шпаније, Словачке, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Кубе, Холандије, Словеније, Турске, Камеруна, Панаме, Грчке и отправници послова Сједињених Америчких Држава, Хрватске,  Румуније и Албаније као и бројни дипломатски представници акредитовани при Светој Столици, протејереј ставрофор Рашко Радовић, архијерејски намесник за Италију и амбасадор Србије у Италији Горан Алексић.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обраћајући се присутнима подсетио је да су: „још од Сретењског устава, грађани Србије римокатоличке вероисповести уживали пуна верска права и слободе“, као и да је: „сарадња са Светом Столицом била од велике важности како би се отворена питања међу хришћанима на овим просторима решила на миран и хришћански начин“. Селаковић је навео да и данас Србија и Света Столица развијају сарадњу засновану на разумевању, посебно нагласивши да је за нашу земљу од велике важности позиција Свете Столице у погледу једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Министар спољних послова Ватикана монсињор Пол Ричард Галагер био је почаствован што је имао прилику да отвори изложбу о односима Ватикана и Србије и том приликом је истакао да је: „управо крај XIX и почетак XX века био период тешких међународних околности, у којима су се развијали односи Србије и Ватикана. Ова изложба кроз документе и фотографије показује како су се ти односи развијали“. Упућујући срдачне честитке ауторима изложбе министар Галагер је указао на њен значај за изучавање историје међународних односа и истакао наду да ће она инспирисати нове генерације да теже изградњи друштва које карактерише међусобна сарадња и стремљење ка општем добру.

 Амбасадор Србије при Светој Столици проф. др Сима Аврамовић истакао је значај односа Србије и Свете Столице. Проф. др Сима Аврамовић је захвалио стручњацима Државног архива Србије на уложеном труду и ентузијазму који су показали у припремању изложбе и каталога. У свом обраћању присутнима најавио је будућу сарадњу Државног архива Србије и ватиканског архива, оцењујући то као важан корак ка јаснијем разумевању прошлих догађаја.

Присутнима се обратио и ректор Понтификалног Латеранског универзитета Вићенцо Буономо који је казао да: „изложба доприноси сагледавању фундаменталних аспеката односа Србије и Свете Столице“, наглашавајући: „да нам изложба даје прилику да увидимо да је религија елемент мира“.

На изложби су представљена документа и фотографије са истоимене изложбе која је 7. октобра отворена у Државном архиву Србије. Изабрана архивска грађа сведочи о животу католичке заједнице у Србији, континуираним настојањима најистакнутијих владара и државника Србије на успостављању и развијању сарадње са Светом Столицом, напорима око усвајања Закона о Конкордату, дипломатској преписци српских званичника са папама Лавом XIII, Пијем X и Бенедиктом XV.

Изложбену поставку прати двојезични, богато илустрован каталог. Аутори изложбе и каталога су: др Мирослав Перишић, Јелица Рељић и Александар Марковић. Чланови делегације Државног архива Србије на отварању изложбе били су: др Мирослав Перишић, директор и помоћници директора Јелица Рељић и Златибор Марковић. Сви посетиоци су добили бесплатан примерак каталога у издању Државног архива Србије.