14-12-2021

Обележен Дан архива у Србији

______________

У Државном архиву Србије, у уторак, 14. децембра 2021. године, са почетком у 12 сати обележен је Дан архива у Србији и отворена изложба на отвореном „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде”.

Присутнима се најпре обратио др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, који је подсетио на чињеницу да су архиви савест друштва.

„У области културе архивима припада место у самом врху. Једино у архивима се налазе докази да држава постоји, докази да постоји народ и докази да постојимо као појединци. Ту су документа о територијама државе, ту су међународни уговори и многи други документи, па све до доказа о постојању сваког од нас. Вредност онога што се стручно чува у архивима, материјално је неисказиво. Архиви нису само култура они су и држава и по томе се разликују од већине других установа културе. Архиви и све оно што се у њима чува и чини доступним за истраживаче је претпоставка да би постојала научна историографија. Историографија је претпоставка да би постојала рационална историјска свест, а рационална историјска свест је саставни део друштвене свести. Ако посматрамо све те чиниоце у њиховом повратном деловању долазимо до свести о значају документа. Знамо да документ није историја, али исто тако знамо и да историје нема без докумената, колико год то чак и поједини академски историчари у последње време негирали. Зашто је значајно да што више знамо о архивима? Зато што ништа не постоји само од себе. Све стоји на нечему што је претходило, извире из њега или је његова последица. Историја је опасна ако се не разуме, а пут ка сазнавању и разумевању историје историчара води у архив“.

Током програма обележавања Дана архива у Србији додељене су „Златне архиве” Фондације Александра Арнаутовића и Годишња награда Ђурђа И. Јеленића.

Комисија за доделу двеју равноправних награда „Златна архива“ Фондације Александра Арнаутовића у саставу Нада Петровић, архивски саветник у пензији, др Љубодраг П. Ристић и Митар Тодоровић, архивски саветник Архива Југославије, на седници од 25. новембра 2021. године, једногласно је донела одлуку да се награда „Златна архива“ за 2021. годину додели др Саши Илићу, архивском саветнику Архива Народне банке Србије и Историјском архиву у Пироту. Образложење Комисије прочитала је Нада Петровић, председница Комисије, а награде је уручила Јелица Рељић, заступница Фондације. Колеге из Историјског архива у Пироту поклониле су овом приликом Фондацији Александра Арнаутовића урамљени примерак Извода из матичне књиге рођених Александра Арнаутовића који се чува у фонду Цркве Рождества Христовог у Пироту, књига друга 1887–1897.

Образложење Комисије за доделу награда можете преузети на следећим линковима: др Саша Илић и Историјски архив у Пироту.

Жири за доделу Годишње награде Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве, Београд, од 1929. до 1938. године из Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић, у саставу др Мира Радојевић, дописни члан САНУ, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Милан Терзић, директор Архива Југославије и др Петар В. Крестић, научни саветник Историјског института, на седници одржаној 22. новембра 2021. године, донео је одлуку да се награда додели академику Славенку Терзићу за монографију На капијама Константинопоља. Русија и балканско питање у 19. веку. Образложење за доделу награде прочитала је председница жирија, проф. др Мира Радојевић. Награду је уручио Миле Станић, председник Управног одбора „Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић”.

Образложење Жирија за доделу награде можете преузети овде.

Овом приликом уручена је награда прошлогодишњем добитнику др Далибору Денди за дело Шлем и шајкача: војни фактор и југословенско-немачки односи (1918–1941).

Изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде” отворена је у дворишту Државног архива Србије.

Посетиоци могу да погледају писмо директора Нобелове фондације Нилса К. Столеа у коме обавештава Иву Андрића да је Шведска краљевска академија донела одлуку да му се додели Нобелова награда за књижевност, фотографије из дома Иве Андрића од 26. октобра 1961, када га је шведски отправник послова обавестио да је добио награду, честитке из земље и иностранства, богат фотографски материјал и новинске чланке, као и сведочанства о одржаном научном скупу у част академика Иве Андрића у САНУ у јануару 1962. године.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, др Мирослав Перишић и Александар Марковић, а сарадници Никола Аџић и Александра Јаношев. Архивска грађа припада фондовима и збиркама Архива Југославије, Архива САНУ, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Задужбине Иве Андрића и Државног архива Србије.

Обележавању Дана архива у Србији присуствовали су: саветница за архивску делатност у Министарству културе и информисања Невенка Михајловић, чланови Управног и Надзорног одбора Државног архива Србије, чланови Управног одбора и Комисије за доделу „Златне архиве“ Фондације Александра Арнаутовића, чланови Управног одбора и Жирија за доделу Годишње награде Ђурђа И. Јеленића, председница Архивистичког друштва Србије, архивски саветник Лела Павловић и Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево.