18-12-2021

Отворена изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде” у Андрићграду

______________

Изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде” отворена је у Галерији „Лубарда” у Андрићевом институту у Вишеграду 17. децембра 2021. године.

Изложбу је отворио дирекор Андрићевог института Емир Кустурица, а на отварању је говорио др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, који је истакао „да је изложба обухватила период од 1958. године, када је упућена кандидатура Савеза књижевника Југославије, до 1961. године када је Нобелова награда и уручена”. Александар Марковић, архивски саветник Државног архива Србије, истакао је да је овом изложбом представљено колики је „престиж био добити Нобелову награду за књижевност, какав је одјек то имало, не само у Југославији, него и широм света.”

На изложби је приказано писмо директора Нобелове фондације Нилса К. Столеа у коме обавештава Иву Андрића да је Шведска краљевска академија донела одлуку да му се додели Нобелова награда за књижевност. На богато илустрованим изложбеним паноима могу се видети фотографије из дома Иве Андрића од 26. октобра 1961, када га је шведски отправник послова обавестио да је добио награду, избор честитки, одјеци у домаћој и страној штампи, као и Андрићеви многобројни интервјуи.

Посебан сегмент изложбе, илустрован бројним фотографијама и извештајима из штампе, посвећен је Андрићевом боравку у Стокхолму и самој церемонији доделе Нобелове награде одржаној 10. децембра 1961. године. Део изложбе чине и сведочанства о свечаном скупу у част академика Иве Андрића одржаном у САНУ у јануару 1962. године и о пријему Андрића код Јосипа Броза Тита годину дана после добијања Нобелове награде којом приликом му је уручен Орден Републике.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, др Мирослав Перишић и Александар Марковић, а сарадници Никола Аџић и Александра Јаношев. На изложби су коришћени материјали из Архива Југославије, Архива САНУ, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Задужбине Иве Андрића и Државног архива Србије. Изложба је реализована у сарадњи Државног архива Србије и Андрићевог института, а за посетиоце ће бити отворена следећа два месеца.