09-05-2022

Потписан Протокол о сарадњи са Државним архивом Републике Северне Македонијe

______________

У понедељак, 9. маја 2022. године, у 12 часова, у Државном архиву Републике Северне Македоније, потписан је Протокол о сарадњи између Државног архива Србије и Државног архива Републике Северне Македоније. Протокол су у име двеју институција потписали директори: др Мирослав Перишић и др Емил Крстески.

Протоколом је предвиђена сарадња двеју установа у циљу повећања знања и обогаћења резултата научног рада и архивског наслеђа кроз заједничке научноистраживачке пројекте. Потписници ће размењивати научне и стручне публикације, радиће на пројектима заједничких издања зборника архивских докумената, организовати заједничке изложбе, округле столове и научне скупове сходно узајамно усаглашеној тематици.

Делегација Државног архива Србије у саставу др Мирослав Перишић, директор, Јелица Рељић и Златибор Марковић, помоћници директора и Александар Марковић, руководилац Одељења архивске грађе старог периода, имала је прилику да се упозна са начином рада и службама у Државном архиву Републике Северне Македоније. На састанку су размењене и публикације.

Свечаном потписивању Протокола присуствовала је Њ. е. Невена Јовановић, амбасадор Србије у Северној Македонији.