23-06-2022

Потписан Протокол о сарадњи Државног архива Србије и Архива БиХ

______________

Протокол о сарадњи Државног архива Србије и Архива БиХ потписан је 23. јуна 2022. године у склопу манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву”. Протокол су у име двеју институција потписали директори: др Мирослав Перишић и мр Данијела Мрда.

Протоколом о сарадњи дефинисана је сарадња на трогодишњем пројекту анализирања и представљања историјске грађе и чињеница о Србима у Сарајеву. Потписници су се обавезали да ће размењивати информације научне и стручне природе, као и да ће радити на пројектима заједничких издања архивских докумената и организовати заједничке изложбе, округле столове и научне скупове.

Након потписивања протокола отворена је изложба Архива БиХ „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“ и одржана промоција књиге „Сарајевски атентат – повратак документима“ др Мирослава Перишића, директора Државног Архива Србије. О изложби и књизи говорио је проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Аутор књиге Мирослав Перишић говорио је о предисторији Првог светског рата и европским политичким процесима који су до њега довели.
Свечаности су присуствовали ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, Њ. е. Александар Ђорђевић, амбасадор Србије у БиХ, Наташа Ђорђевић, министар саветник Амбасаде Републике Србије у БиХ, Александар Костовић, заменик начелника Општине Источно Ново Сарајево, прота Војислав Чаркић, Велимир Дивљановић, протојереј, старешина Цркве светих арханђела Михаила и Гаврила у Сарајеву, представници јавних институција и установа. Делегацију Државног архива Србије чинили су др Мирослав Перишић, Јелица Рељић и Златибор Марковић, помоћници директора и Александар Марковић, руководилац Одељења архивске грађе старог периода.