28-06-2022

Изложба „Меша Селимовић – избор докумената” отворена у Андрићграду

______________

Изложба Државног архива Србије „Меша Селимовић – избор докумената” отворена је 28. јуна 2022. године у оквиру традиционалног обележавања Видовдана у Андрићграду. Отварању изложбе је претходило откривање споменика Меши Селимовићу у Алеји српских великана у Андрићграду.

На отварању изложбене поставке говорили су академик Матија Бећковић, Емир Кустурица, директор Андрићевог института и др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, који се захвалио свима који су обавили велики посао на припреми изложбе и истакао да је Одељење за историју Андрићевог института објавило и Историјске свеске посвећене откривању споменика Меши Селимовићу. Међу бројним гостима били су и проф. др Мило Ломпар, проф. др Слободан Антонић, проф. др Дејан Мировић, проф. др Зоран Чворовић, проф. др Дарко Ђого, политиколог Александар Павић и Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић” из Лознице.

Изложбу „Меша Селимовић. Избор докумената” чини избор докумената о одрастању и школовању великог књижевника, предратном ангажману у школама у Тузли и учешћу у рату, књижевном и филмском стваралаштву. Посебне целине изложбе посвећене су поставкама комада Дервиш и смрт на позоришним репертоарима, односу са књижевником Ивом Андрићем и сведочанствима о Меши Селимовићу као академику Српске академије наука и уметности. Део поставке чине и одломци из говора Матије Бећковића на сахрани писца 14. јула 1982. године.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић. Сарадници су Петар Росић, Душан Гутеша, Дарко Пачавра, Дарко Опалић и Ања Вулић. Поставку чини архивска грађа из фондова и збирки Државног архива Србије, Архива Босне и Херцеговине, Архива Југославије, Архива САНУ, Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Ниш.

Током Видовданских свечаности у Андрићевом институту је одржан и округли сто „Европа и Русија”, а у Галерији „Лубарда” отворена изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из збирке Центра за културу „Вук Караџић” из Лознице.