20-07-2022

Председници Србије и Египта посетили изложбу Државног архива Србије и Архива Југославије

______________

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ел Сиси обишли су изложбу Државног архива Србије и Архива Југославије „Српско/југословенско–египатски дипломатски односи”. 

На изложби која је приређена у Палати „Србија” поводом званичне посете председника Египта представљена су документа која сведоче о дипломатским односима у периоду од покретања иницијативе за оснивање српског дипломатског представништва у Египту 1906. године, до посете председника Арапске Републике Египта Мохамеда Хосниja Мубарака Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији 1984. године.

Изложбену поставку представили су др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије и др Милан Терзић, директор Архива Југославије. Посебна пажња двојице председника посвећена је: указу краља Петра I Карађорђевића о постављењу Бошка Чолак-Антића за првог српског дипломатског агента у Египту, извештајима дипломатских представника у Египту из времена Краљевине Србије, указу краља Александра I Карађорђевића о отварању Генералног конзулата Краљевине СХС у Каиру и записнику о разговорима вођеним између Јосипа Броза Тита, председника ФНРЈ, Гамала Абдела Насера, председника Уједињене Арапске Републике и Џавахарлала Нехруа, премијера Републике Индије. Осим архивских докумената, представљене су и фотографије српских и египатских званичника из времена Краљевине Србије, Краљевине Југославије, ФНРЈ и СФРЈ.

Изложбу су током дана посетили и министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и министар иностраних послова Арапске Републике Египат Самех Хасан Шукри.