15-02-2023

На Сретење Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије, у посети Државном архиву Србије

______________

На Сретење – Дан државности Србије, госпођа Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије Александра Вучића, посетила је Државни архив Србије.

Поводом Дана државности Србије, госпођа Тамара Вучић желела је да види поједина најзначајнија документа која се чувају у Државном архиву Србије, међу којима је највећу пажњу посветила оригиналном Сретењском уставу, односно Уставу Књажества Србије из 1835. године. Осим Сретењског устава, госпођа Вучић је изразила жељу да погледа и Повељу Стефана Дечанског из 1330. године, затим Телеграм аустроугарске објаве рата Србији 1914. године, записнике седница Министарског савета Краљевине Србије и Турски устав из 1838. године. 

Током пријатног и садржајног разговора др Мирослав Перишић, директор Архива, упознао је високу гошћу са богатом издавачком и изложбеном делатношћу Државног архива Србије. Госпођа Тамара Вучић је рекла директору Архива да прати делатност Архива посредством сајта и посебно се похвално изразила о свим досадашњим изложбама Државног архива Србије. Приликом посете, госпођа Тамара Вучић се задржала на изложби Краљевина Србија и Јапан, приређеној поводом 140 година од успостављања билатералних односа двеју земаља, обишла је Читаоницу и Депо Архива.

Госпођи Тамари Вучић директор Мирослав Перишић је поклонио известан број издања Државног архива Србије и захвалио јој се на посети.