03-03-2023

Представници Министарства културе у посети Државном архиву Србије

______________

Државни архив Србије посетили су Миодраг Ивановић, државни секретар у Министарству културе и Данијела Ванушић, помоћник министра.

У разговору са директором др Мирославом Перишићем и његовим сарадницима високи представници Министарства културе су се детаљније упознали са проблемима Државног архива Србије и архива у Србији, плановима и програмом рада у наредном периоду. Разговарано је и о приоритетима у делатности Архива на заштити архивске грађе у Србији и заштити архивске грађе српског порекла ван Србије. Такође, директор Архива је упознао представнике Министарства о процесу успостављања Електронског архива који води Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Једна од тема разговора била је недовољан број запослених с обзиром на значајно увећан обим послова предвиђен Законом о архивској грађи и архивској делатности. Договорено је да се у наредном периоду успостави интензивнија сарадња Министарства културе и Државног архива Србије на одређивању приоритета.

У разговору су учествовали Јелица Рељић, архивски саветник, помоћник директора за основну делатност  Државног архива Србије, Александар Рафаиловић, руководилац Службе за заштиту грађе ван архива и Весна Шљивић, из Министарства културе.