28-03-2023

Александар Вучић и Катерина Сакеларопулу посетили изложбу Државног архива Србије

______________

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу обишли су изложбу Државног архива Србије „Србија и Грчка у 19. и почетком 20. века”.

На изложби приређеној у Палати „Србија”, поводом званичне посете председнице Грчке, представљен је избор докумената који сведочи о богатој историји међусобних односа двеју држава.

Председника Србије и председницу Грчке са садржајем докумената детаљније је упознао директор Државног архива Србије, др Мирослав Перишић. На конференцији за медије, председник Вучић се захвалио Државном архиву Србије и директору Перишићу на приређеној изложби, посебно издвојивши део поставке који се односи на боравак краља Александра Обреновића у Атини 1896,  приликом церемоније отварања првих модерних олимпијских игара којој је присуствовао као једини инострани владар. Председник Вучић је посебно нагласио да је краљ Александар Обреновић том приликом обишао Хиландар и исплатио заостале дугове српског манастира.

Изложба садржи низ докумената која сведоче о снажним и пријатељским политичким, војним, економским и културним везама Србије и Грчке. Међу изложеним документима су: Уговор о склапању првог савеза Кнежевине Србије и Краљевине Грчке из 1861. године, затим Пројекат војне конвенције Србије и Грчке из 1867/68. године, Трговински уговор између Краљевине Србије и Краљевине Грчке потписан 1882. године, Указ краља Милана Обреновића о постављењу Саве Грујића за првог посланика Краљевине Србије у Атини 1882. године и поједини извештаји српских дипломатских представника у Грчкој.

Први светски рат је био посебан изазов за две државе и два народа о чему сведоче документа  о хуманитарној и медицинској помоћи Грчке Краљевини Србији, о српским школама за српску децу у Солуну, Водену, Лутри, Волосу и на Крфу, затим план гробља на острву Видо и регистар српских ратника сахрањених у крипти на солунском гробљу Зејтинлик.