12-04-2023

Др Мирослав Перишић говорио на Свечаној академији поводом 75 година Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар

______________

У уторак, 11. априла 2023. године, пријемом у кабинету градоначелника Зајечара, Бошка Ничића, затим Свечаном академијом у Народном позоришту „Зоран Радмиловић” у Зајечару, обележено је 75 година рада Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар.

Обележавање годишњице отпочело је пријемом у кабинету градоначелника Зајечара коме су присуствовали државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић и директор Историјског архива „Тимочка Kрајина” Велибор Тодоров.

Потом је уприличена Свечана академија на којој су, о самој годишњици, значају Историјског архива „Тимочка Крајина”, историјату институције и пројектима планираним у наредном периоду, говорили државни секретар у Министарству културе Републике Србије Миодраг Ивановић, градоначелник града Зајечара Бошко Ничић, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић, директор Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар Велибор Тодоров, као и директор Државног архива у Видину Светлана Крстева.

Током обраћања др Мирослав Перишић је нагласио значај архива као државних институција и говорио о успешном вишедеценијском раду Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар. Директор Државног архива Србије нагласио је да, у време када се негде из света поручује да историја није битна, архивска грађа добија додатно на значају јер је она чувар памћења и доказ о постојању и трајању државе, народа, културе и сваког појединца. „Архиви су идентитетске установе”, закључио је.

Свечана академија централни је догађај у низу дешавања којима се, у периоду од 10. до 13. априла 2023. обележава овај значајан јубилеј.