17-05-2023

Ђаци Пете београдске гимназије на радионици „Дечанима на дар” у Државном архиву Србије

______________

Специјализовано одељење ученика са посебним способностима за географију и историју другог разреда Пете београдске гимназије, заједно са професорком историје Весном Рашковић, учествовало је на интерактивној радионици „Дечанима на дар” у Државном архиву Србије у среду, 17. маја 2023. године.

У оквиру радионице, ђаци су могли да виде како се чува прва верзија Дечанске повеље из 1330. године, која је део Збирке раритета Државног архива Србије. Ђацима је, након уводног предавања на ком су се упознали са техничким елементима средњовековних повеља, постављен истраживачки задатак. Читајући превод Повеље на савремени српски језик, тумачили су садржај, делове, историјски контекст као и идеолошке и правне мотиве који су довели до њеног настанка.

Циљ радионице је упознавање гимназијалаца са једним од најзначајнијих српских средњовековних историјских извора и подстицање развоја критичког мишљења кроз анализу документа.

Радионицу су водили архивисти-историчари Ана Кос Вујовић и Ања Вулић и она представља наставак успешне сарадње Пете београдске гимназије и Државног архива Србије.