05-07-2023

Др Мирослав Перишић говорио је на обележавању 75 година постојања Историјског архива у Пожаревцу

______________

У петак 30. jуна 2023. године обележено је 75 година рада Историјског архива Пожаревац.

У салону зграде Начелства присутнима су се обратили градоначелник Пожаревца Саша Павловић, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. 

Присутнима се прво обратио градоначелник Саша Павловић који је указао на значај изузетних резултата Историјског архива Пожаревац представљајући ту институцију као понос града.

Директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић је, ослањајући се на реченицу исписану на логотипу Историјског архива Пожаревац – „Путујте са нама кроз време, ми чувамо историју“, говорио о важности архива у очувању националне историје, идентитета и памћења. Истакао је да се у архивима чувају документа која су докази постојања сваке државе, народа, али и појединца. Директор Државног архива Србије подсетио да архивска грађа не сведочи само о прошлости, напротив, она има важну улогу у државној политици, спорту, економској, културној, просветној и свим осталим сферама. Говорећи о најзначајнијем задатку архива – да заштити наслеђено, др Перишић се осврнуо на нови изазов који представља електронски архив истакавши да, осим предности, он са собом носи и бројне ризике. 

Догађају су присуствовали и директор Државног архива Републике Северне Македоније др Емил Крстески, директор Архива Југославије др Милан Терзић, директорка Архива Босне и Херцеговине Данијела Мрда, као и директори и представници архива у Србији.