21-12-2023

Додељене Сребрне плакете Државног архива Србије заслужним појединцима

______________

На свечаности поводом 125 година Државног архива Србије додељене су Сребрне плакете заслужним појединцима.

Сребрне плакете додељене су:

Љубодрагу А. Поповићу, историчару (постхумно), у знак сећања и захвалности за 40-годишњи посвећени архивистички и истраживачки рад у Државном архиву Србије. Плакету је примила његова кћерка Снежана Марјановић.

Марку Марковићу, историчару из Грачанице, за посвећени рад на очувању историјског наслеђа српског народа на Косову и Метохији.

Николи Селаковићу, министру, за очување историјског памћења и подршку у организовању, реализацији и промовисању изложбе и каталога Државног архива Србије „Србија и Света столица 1878–1914” у Ватикану.

Др Јасмини Митровић Марић, амбасадору, за сарадњу на очувању историјског памћења, за саветодавно присуство и несебичну подршку раду Државног архива Србије, за идеју и ауторско учешће на приређивању књиге „Краљевина Србија и Краљевина Данска” у својству амбасадора Републике Србије у Данској.

Проф. др Сими Аврамовићу, амбасадору, за иницијативу, сарадњу у реализацији и промовисању изложбе и каталога Државног архива Србије „Србија и Света столица 1878–1914“ у Ватикану. Плакету је примио његов син проф. др Драгутин Аврамовић.

Др Емилу Крстеском, директору Државног архива Северне Македоније,  за сарадњу са архивима у Србији и са Државним архивом Србије.

Горану Спаићу, протојереју-ставрофору, пароху Цркве Свети Сава у Лондону,  за дугогодишњу сарадњу на сређивању и заштити архивске грађе српског порекла у српским православним црквеним општинама у Дубровнику и у Лондону.

Рашку Радовићу, протојереју-ставрофору, старешини Цркве Светог Спиридона у Трсту, за сарадњу на очувању историјског памћења Срба у Трсту.

Др Бори Мајданцу, историчару, за 40-годишњи посвећени архивистички и истраживачки рад у Државном архиву Србије.

Дренки Филиповић за 40-годишњи посвећен, педантан и изузетно одговоран рад у финансијско-рачуноводственим пословима Државног архива Србије.

Лепи Божић за 40-годишњи посвећен, педантан и изузетно одговоран рад у финансијско-рачуноводственим пословима Државног архива Србије.