14-12-2018

„Подсећања”, 2018.

______________

Изложба на отвореном Подсећања ауторке Славице Соломун постављена испред зграде Архива Србије приређена је поводом годишњица рођења или смрти истакнутих стваралаца и на њој су представљена документа из фондова и збирки Архива Србије о животу и делатности: Михаила Гавриловића, Михаила Петровића Аласа, Живојина Перића и Павла Поповића. 

Циљ изложбе је да се избором докумената допуне сазнања о ствараоцима чији су појава и дело утицали на духовне прилике времена, а чије стваралаштво утиче на данашње генерације.

Посетиоци су имали прилику да виде: Указ о постављењу Михаила Гавриловића за државног aрхивара, обавештење Министарства иностраних дела Краљевине Србије о постављењу Михаила Гавриловића за изванредног посланика и пуномоћног министра на Цетињу, диплому Универзитета у Лиону којом се Живојину Перићу додељује титула почасног доктора, говор Живојина Перића са оснивачке конференције Конзервативне странке у Београду, 1914. године, Указ о одликовању Михаила Петровића Аласа орденом Св. Саве IV реда, Указ о постављењу Михаила Петровића Аласа за редовног професора Универзитета у Београду, обавештење о свечаности поводом проглашења Павла Поповића за академика.