14-12-2017

„Подсећања“, 2017.

______________

Четврту годину за редом Архив Србије приређује изложбе посвећене годишњицама живота или смрти истакнутих стваралаца.

На изложби су била представљена документа из фондова и збирки Архива Србије о животу и делатности: Милована Ђ. Глишића, књижевника, новинара и драматурга, војводе Радомира Путника, министра војног и начелника Штаба Врховне команде, Драгише Лапчевића, новинара, политичара и оснивача Српске социјалдемократске странке и Јаше Продановића, књижевника, министра и оснивача Самосталне радикалне странке и Југословенске републиканске странке.

Изложба је била постављена у дворишту испред здања Архива Србије. Посетиоци су имали прилику да погледају Указ о одликовању Милована Глишића орденом Таковског крста четвртог реда, писма Лава Давидовича Троцког, Карла Кауцког и Димитрија Туцовића Драгиши Лапчевићу, указе о постављењу Радомира Путника за начелника Главног генералштаба (1903) и војног министра (1906), писмо Радомира Путника председнику Министарског савета Николи Пашићу о односима са Бугарском поводом расподеле освојених територија 1913. године, молбу народних посланика Јаше Продановића и Настаса Петровића престолонаследнику Александру Карађорђевићу да се предузму хитне мере за снабдевање и евакуацију избегле војске и становништва 1916. године, фотографију са седнице у Народној скупштини ФНРЈ на којој су Јаша Продановић и Јосип Броз Тито, Декларацију о политичкој основици Јединственог народноослободилачког фронта Србије, чији је један од потписника Јаша Продановић (1944).

Циљ изложбе је да се избором докумената допуне сазнања о ствараоцима чији су појава и дело утицали на духовне прилике времена, а чије стваралаштво утиче на данашње генерације. Изложена документа објављена су у четири књиге четвртог кола библиотеке „Подсећања“ које су приредиле ауторке изложбе Татјана Драгићевић и др Љубинка Шкодрић.