13-12-2017

„Стојан Новаковић и његово доба“

______________

Поводом обележавања 175 година од рођења Стојана Новаковића, Архив Србије и Српска академија наука и уметности приредили су изложбу „Стојан Новаковић и његово доба“. На отварању су говорили Душан Оташевић, управник Галерије САНУ, академик Владимир Костић, председник САНУ, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и академик Михаило Војводић. Изложба је била отворена до 13. децембра 2017. године.

Изложба је конципирана у више тематских целина у оквиру којих су представљена лична документа Стојана Новаковића, његово школовање у Шапцу и Београду и прве јавне службе, затим његова научна и културна делатност, политички ангажман као министра просвете и министра унутрашњих дела и као једног од оснивача Напредне странке и њеног вође почетком ХХ века, његова дипломатска служба као српског посланика у Цариграду, Паризу и Петрограду и предводника српске делегације на Лондонској мировној конференцији 1912–1913. године којом је завршен Први балкански рат. Приказан је Стојан Новаковић као државник, у два наврата председник владе и представљена је богата преписка са најистакнутијим личностима из политичког, научног и културног живота у Србији друге половине XIX и почетка XX века, као и са иностраним научницима.

На изложби је било представљено 220 докумената, 50 фотографија и 30 књига. Највећи број изложених докумената потиче из фондова и збирки Архива Србије, затим Архива САНУ, Међуопштинског историјског архива у Шапцу, а део поставке су омогућили и Историјски музеј Србије, Музеј града Београда и Народни музеј у Шапцу. Посетиоци су имали прилику да виде документе, рукописе и књиге о животу и делатности Стојана Новаковића, међу којима су писма Мине Вукомановић Караџић Стојану Новаковићу, концепт одлуке Владе Краљевине Србије под председништвом Стојана Новаковића о прихватању аустроугарске анексије Босне и Херцеговине, 1909. године, упутства Николе Пашића, председника Владе Краљевине Србије, Стојану Новаковићу, председнику српске делегације за учешће на Лондонској мировној конференцији, Мировни уговор у Лондону 1913. године који је склопљен између балканских савезника и Турске и којим је завршен Први балкански рат, а чији су потписници у име Србије били: Стојан Новаковић, Андра Николић, Миленко Веснић и Иван Павловић.

Аутори изложбе су академик Михаило Војводић и Александар Марковић, виши архивист Архива Србије. Изложбу прати публикација чији су уредници академик Михаило Војводић и др Мирослав Перишић.
Изложба је била отворена до 4. марта 2018. године.