09-12-2017

„Балканска пријатељства. Избор докумената из Архива Србије“

______________

Поводом посете премијера Грчке, Румуније и Бугарске – Алексиса Ципраса, Михaија Тудосеа и Бојка Борисова Републици Србији, Архив Србије је, 9. децембра 2017. године, у згради Генералног секретаријата председника Републике Србије, на Андрићевом венцу, приредио изложбу докумената „Балканска пријатељства. Избор докумената из Архива Србије“.

На поставци су изложена оригинална документа која сведоче о дипломатским односима Србије са Бугарском, Румунијом и Грчком током 19. и почетком 20. века. Високи званичници четири државе имали су прилику да виде извештаје првих дипломатских представника Србије у Букурешту, Софији и Атини, трговинске уговоре Краљевине Србије са Краљевином Грчком (1882) и Краљевином Румунијом (1890), као и Уговор о пријатељству и савезу са Краљевином Бугарском (1912). Одабрана документа су представили Александар Марковић, виши архивист Архива Србије и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Посебно интересовање изазвао је одломак из извештаја српског посланика у Лондону Чедомиља Мијатовића, 1884. године, упућен Милутину Гарашанину, председнику владе и министру иностраних дела Краљевине Србије, у коме преноси речи британског премијера Вилијама Гледстона о независности држава на Балканском полуострву која је условљена одржавањем мира и међусобне сарадње, што је истакао и председник Републике Србије Александар Вучић у свом обраћању на конференцији за штампу.