13-07-2017

„Србија и Срби 1914–1918“

______________

Изложба Архива Србије „Србија и Срби 1914–1918“ отворена је 13. јула 2017. године у Регионалној скупштини Фриули Венеција Ђулија у Трсту, у данима одржавања Самита земаља Западног Балкана. 

Изложбу је приредио Архив Србије у сарадњи са Регионалном скупштином Фриули Венеција Ђулија и Српском православном црквеном општином у Трсту. На отварању изложбе су говорили Франко Јакоп (Franco Iacop), председник Регионалне скупштине Фриули Венеција Ђулија, Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања Републике Србије, Златимир Селаковић, председник Српске православне црквене општине у Трсту и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Изложбена поставка прати историју Србије и судбину српског народа у Првом светском рату, а посебне тематске целине посвећене су српско-италијанским односима и српској заједници у Трсту у периоду од 1914. до 1918. године. На изложби је представљена архивска грађа из фондова и збирки Архива Србије и Архива Српске православне црквене општине у Трсту. Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о примерима страдања, хуманости и солидарности, а односе се на рад Ваљевске болнице 1914–1915, школовање српских ђака и студената у Италији, као и на сведочанства о притисцима којима је била изложена српска заједница у Трсту од стране аустроугарских власти.

Изложбену поставку прати богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику. Аутори изложбе и каталога су др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и Јелица Рељић, архивски саветник.