05-04-2017

„Краљевина Србија и Краљевина Шпанија“

______________

У Архиву Србије, у среду, 5. априла 2017. године, у 18 сати, обележена је стогодишњица успостављања дипломатских односа између Србије и Шпаније. Тим поводом отворена је изложба докумената „Краљевина Србија и Краљевина Шпанија“. Изложбу је отворио државни секретар Новица Антић.

На изложби „Краљевина Србија и Краљевина Шпанија“ била су представљена документа из фондова и збирки Архива Србије и Националног историјског архива Шпаније међу којима су: укази о именовању и одликовању српским и шпанским орденима, трговински уговор, извештаји дипломатских представника, нотификације, писма, преводи шпанских дела, фотографије, позоришни плакати, књиге, новински чланци…

Осим докумената путем којих се може пратити развој културних и дипломатских веза између Србије и Шпаније, посебна тематска целина посвећена је српско-­шпанским односима током Првог светског рата. На самом почетку ратних збивања, 1914. године, Амбасада Краљевине Шпаније у Бечу преузела је заштиту српских држављана у Аустроугарској, а путем докумената на изложбеној поставци могло се сагледати стање интернираних и заробљених Срба у Аустроугарској и мере које су тим поводом предузимали дипломатски представници Краљевине Шпаније у циљу њихове заштите. Осим тога, научна и шира јавност била је први пут у прилици да се на овој изложби упозна са делатношћу новинарке и књижевнице Анхеле Граупере која је боравила током Првог светског рата у Србији као болничарка у мисији Црвеног крста, а касније објавила успомене у којима је описала свој боравак у Србији и ангажовање у Првом светском рату.

Аутори изложбе су: Јелица Рељић, др Љубинка Шкодрић и Александар Марковић.