17-01-2019

„Српско-руске везе 1804–1918. у документима Архива Србије“

______________

Изложба „Српско-руске везе 1804–1918. у документима Архива Србије“ приређена је 17. јануара 2019. године у Палати Србија поводом посете председника Руске Федерације Владимира Владомировича Путина.

На изложбеној поставци коју су председници Русије и Србије Владимир Путин и Александар Вучић обишли уочи званичних билатералних разговора изложена су најзначајнија документа из фондова и збирки Архива Србије које сведоче о дипломатским, културним и економским односима двеју држава, међу којима и оригинални Лондонски уговор из 1913. године којим се регулишу границе на Балкану, а чији је један од гаранта била Русија. На изложби су приказана документа о првом руском конзулу у Србији, Герасиму Вашченку, помоћи Русије Србији током Првог српског устанка, помоћи српским манастирима и руским медицинским мисијама у Србији у Првом светском рату, али и честитке руских званичника српској војсци 1914. године на великим победама над аустроугарском војском, као и међусобна преписка владара и извештаји српских дипломатских представника у Русији.

Изложени су и документи о избору руског сликара Рјепина за дописног члана Српске Краљевске Академије, као и избору српског научника Стојана Новаковића за почасног члана Руског археолошког друштва.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, Александар Марковић и Петар Росић. Председнике Владимира Путина и Александра Вучића провео је кроз изложбу Петар Росић, виши архивист Архива Србије.