10-06-2019

„Срби и Србија у османским документима 15–19. век“

______________

Први видљиви резултат стратешког пројекта Архива Србије на истраживању архивске грађе у Османском архиву у Истанбулу, јавности је приказан на изложби „Срби и Србија у османским документима 15–19. век“. Ово је прва у низу изложби докумената из Османског архива значајних за историју српског народа под турском влашћу. 

Изложбу чини избор из корпуса од неколико десетина хиљада докумената истражених, дигитализованих и похрањених у Архиву Србије протеклих година. Осим докумената из Османског архива, приказана су и документа на османском језику из Архива Србије која су представљена председницима Републике Србије и Републике Турске, Александру Вучићу и Реџепу Тајипу Ердогану у Палати Србија, приликом последње посете турског председника Србији.

Реализација пројекта истраживања архивске грађе у Османском архиву заснована је на Протоколу о сарадњи између Архива Србије и Представништва државних архива Владе Републике Турске, потписаног 2015. године.
Изложбу је отворио Владан Вукосављевић, министар културе Републике Србије.

Аутор изложбе и пратећег каталога је Ениса Аломеровић Хубанић, архивиста Архива Србије. Трајање изложбе: од 10. јуна до 10. септембра 2019. године.