27-03-2011

„Антифашизам – историјски избор: Србија 27. марта 1941."

______________

Изложба „Антифашизам – историјски избор: Србија 27. марта 1941." поводом обележавања 70. годишњице Двадесетседмомартовских демонстрација 1941. године, отворена је 27. марта 2011. године у Архиву Србије. Изложбу, у чијој је реализацији учествовало 26 националних установа културе, науке и образовања, организовала је Влада Републике Србије.

Изложба је организована под покровитељством председника Републике Србије господина Бориса Тадића, а уз подршку Владе Републике Србије. На изложби су осим експоната представљени и видео записи који сведоче о догађајима у Србији између 25. и 27. марта 1941. године. Представљена је и дигитална верзија Протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту, потписаног 25. марта 1941. године у Бечу, као и оригинали дипломатских нота које су размењене тог дана између министара иностраних послова Немачке и Италије Јоакима фон Рибентропа и Галеаца Ћана и председника Владе Краљевине Југославије Драгише Цветковића, којима се потврђују тајне одредбе тог уговора. По први пут у Србији се може видети дигитална верзија Протокола добијена из Берлина и Рима, јер југословенски примерак није сачуван.

Аутори изложбе су др Момчило Митровић, др Радмила Радић и др Олга Манојловић Пинтар. Ауторка поставке је Озарија Марковић Лашић. Изложба је била отворена од 27. марта до 6. априла 2011.