16-07-2009

„Људи Светог Спиридона. Срби у Трсту 1751–1914“

______________

Поводом прославе 140 година од освећења цркве Светог Спиридона и 240 година од прве литургије служене у Трсту на црквенословенском језику, Архив Србије је приредио изложбу под називом „Људи Светог Спиридона. Срби у Трсту 1751–1914“ на градској тврђави Сан Ђусто у Трсту.

Изложбу су организовали Општина Трст и Секретаријат за културу града Трста, у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Трсту и Српском православном црквеном општином у Трсту. Реализована је у сарадњи Архива Србије из Београда, Српске православне црквене општине у Трсту, Дирекције за културу и Градских музеја историје и уметности града Трста.

Организовањем и поставком изложбе наглашена је важност културне и економске улоге коју је српска заједница имала у развоју града Трста. Изложба је тематски конципирана по одељцима који се односе на знамените српске породице у Трсту, цркву Св. Спиридона, Српску школу „Јован Милетић“ у Трсту, Библиотеку српске заједнице у Трсту, ризницу храма Св. Спиридона, као и рестаураторско-конзерваторске радове цркве Св. Спиридона од надлежних служби града Трста.

Најистакнутије личности које су допринеле економском развоју и биле активне у трговачком, поморском и политичком животу града, као и добротворном раду и колекционарству, представљене су низом породичних портрета и фотографија. Значајан део изложбеног простора посвећен је цркви Св. Спиридона – од подизања првобитне грађевине из 18. века и новоподигнуте цркве Св. Спиридона до данашњих конзерваторских радова на фасади. Међу изложбеним експонатима посебно се истичу акварелисане скице првобитног изгледа храма, затим конкурсни радови и пројекти из 1859. године за подизање нове цркве, као и документација о радовима на обнови и чишћењу фасаде и мозаика данас и замени кровног покривача цркве.

Посебан сегмент изложбене поставке односи се на две важне културне установе, на Библиотеку и Српску школу „Јован Милетић“ у Трсту. Библиотека Српске православне црквене општине представљена је вредним старим и ретким књигама, а одељак посвећен Српској школи „Јован Милетић“ разноврсним документима осликава развој ове установе од почетака њеног рада до 1914. године. Аутори дела поставке о школи и текста о историјату школе за каталог су стручњаци Архива Србије из Београда Јелица Рељић, архивски саветник, Ђурђија Боровњак и Ана Кос. Аутор фотографија за поставку и каталог је Александар Радош, виши архивист, ликовни уметник фотографије Архива Србије. За ову прилику Архив Србије израдио је и мултимедијалну DVD презентацију о Српској школи „Јован Милетић“, која прати развој и деловање ове културно-образовне установе Срба у Трсту до данашњих дана. Аутор мултимедијалне DVD презентације је Александар Радош.

Међу бројним експонатима налазе се и црквено-литургијски предмети ризнице храма Св. Спиридона, међу којима су вредна јеванђеља, иконе и црквене сасуде из 18. и 19. века, који се истичу јединственошћу и богатством обраде. Представљени изложбени експонати највећим делом су власништво Градских музеја историје и уметности у Трсту, затим Српске православне црквене општине и цркве Св. Спиридона. Један део експоната припада Архиву Србије из Београда, Градском музеју Револтела, Етнографском музеју на Серволи у Трсту и Покрајинском музеју у Горицији. Од посебне важности, првенствено за стручну али и ширу јавност, јесте и чињеница да су изложбени експонати до сада ретко излагани у јавности, а поједини од њих овом приликом и по први пут, што изложби даје додатну вредност.

Изложбу прати богато опремљен и обиман каталог на 264 странице.

Изложба је била отворена од 16. јула до 4. новембра 2009. године.