14-12-2016

„Подсећања“, 2016.

______________

У Архиву Србије, у среду, 14. децембра 2016. године, поводом обележавања Дана архива у Србији отворена је изложба „Подсећања“.

Трећу годину за редом Архив Србије приређује изложбе на отвореном поводом годишњица рођења или смрти истакнутих српских стваралаца. После изложби посвећених животу и делатности Бранислава Нушића, Јована Скерлића, Стевана Мокрањца, Ђорђа Поповића Даничара, Даворина Јенка, Јована Цвијића, Михаила Валтровића, Милорада Павловића Крпе и Љубомира Јовановића, ове године на изложби представљена су документа из фондова и збирки Архива Србије о животу и делатности: Јована Стерије Поповића, правника и књижевника, Косте Цукића, економисте, дипломате и министра финансија, Николе Пашића, политичара, оснивача Радикалне странке и председника владе и Јована Жујовића, геолога и председника Српске краљевске академије.

Изложба је постављена у дворишту, испред здања Архива Србије, а посетиоци ће имати прилику да виде: молбу Јована Стерије Поповића да се постави за редовног професора права на Лицеју и његов предлог да се на Лицеју предаје римско право, указ кнеза Александра Карађорђевића о постављењу Косте Цукића за професора политичке и народне економије, финансија и трговине на Лицеју, Закон о устројству Велике школе донет на иницијативу Косте Цукића, заступника министра просвете и црквених дела и министра финансија, документа о породици и школовању Николе Пашића, писмо Николе Пашића упућено краљици Наталији Обреновић, позив Николи Пашићу на пријем код руског цара Александра III, писмо директора Британског природњачког музеја Јовану Жујовићу, одломке из дневника Јована Жујовића, телеграм британске краљице Мери Јовану Жујовићу.

Изложена документа објављена су у четири књиге трећег кола библиотеке „Подсећања“ које су приредиле ауторке изложбе Јелица Рељић и Ана Кос Вујовић.