14-12-2021

Изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде”

______________

Изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде” отворена је у дворишту Државног архива Србије 14. децембра 2021. године у склопу програма обележавања Дана архива у Србији.

Посетиоци могу да погледају писмо директора Нобелове фондације Нилса К. Столеа у коме обавештава Иву Андрића да је Шведска краљевска академија донела одлуку да му се додели Нобелова награда за књижевност, фотографије из дома Иве Андрића од 26. октобра 1961, када га је шведски отправник послова обавестио да је добио награду, честитке из земље и иностранства, богат фотографски материјал и новинске чланке, као и сведочанства о одржаном научном скупу у част академика Иве Андрића у САНУ у јануару 1962. године.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, др Мирослав Перишић и Александар Марковић, а сарадници Никола Аџић и Александра Јаношев. Архивска грађа припада фондовима и збиркама Архива Југославије, Архива САНУ, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Задужбине Иве Андрића и Државног архива Србије.