15-01-2018

„Хуманитарна помоћ Јапана Србији у Првом светском рату”

______________

Поводом посете премијера Јапана Шинза Абеа Републици Србији, Архив Србије је у Палати Србије, приредио изложбу докумената под називом „Хуманитарна помоћ Јапана Србији у Првом светском рату“.

Александар Вучић, председник Републике Србије и Шинзо Абе, премијер Јапана са великим интересовањем и пажњом су разгледали изложбену поставку, 15. јануара 2018. године, пре почетка званичних разговора. Одабрана документа су представили др Љубинка Шкодрић, архивска саветница Архива Србије и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

На поставци су била изложена оригинална документа која сведоче о хуманитарној помоћи коју је Јапан упутио Србији од 1914. до 1918. године. Високи званичници двеју држава имали су прилику да виде апел Главног одбора Јапанско-српског комитета за помоћ српском народу, који је штампан 1915. године у Јапану у 45.000 примерака док су истовремено у бројним јапанским новинама објављивани чланци о Србији и Србима са позивом за прикупљање помоћи, као и преписку Душана Тодоровића, првог Србина у Јапану, професора руског језика на Токијском универзитету, са српским Црвеним крстом и Посланством Краљевине Србије у Лондону поводом упућивања помоћи.

Шинзо Абе, премијер Јапана се посебно захвалио представницима Архива Србије на представљеним подацима и документима истичући да су то за њега нова сазнања.