21-02-2018

Изложба „Србија и Русија 1838–1918”

______________

Поводом званичне посете министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Републици Србији, Архив Србије је у вили „Мир“ 21. фебруара 2018. године приредио изложбу докумената „Србија и Русија 1838–1918“.

На поставци су изложена оригинална документа која сведоче о дипломатским односима Србије и Русије током 19. и почетком 20. века. Високи званичници двеју држава имали су прилику да виде документа о првом руском конзулу Герасиму Васиљевичу Вашченку у Србији, извештаје дипломатских представника Србије у Петрограду, Уговор о трговини и пловидби (1907). Посебно интересовање изазвао је препис писма регента Александра Карађорђевића руском цару Николају II о ултиматуму који је Аустроугарска упутила Србији поводом Сарајевског атентата, као и препис телеграма цара Николаја II регенту Александру Карађорђевићу из јула 1914. године.

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров са великим интересовањем и пажњом су разгледали изложбену поставку. Одабрана документа представио је аутор изложбе Александар Марковић, виши архивист Архива Србије.