15-02-2021

Изложба Државног архива Србије у Палати Србија поводом обележавања Дана државности Републике Србије

______________

Поводом Сретења – Дана државности Републике Србије, Државни архив Србије, 15. фебруара 2021. године, приредио је изложбу „Устави Кнежевине и Краљевине Србије“. Оригинални устави изложени су у Палати „Србија“, током обележавања Дана државности, којом приликом су додељена одликовања заслужним установама и појединцима. 

Изложбу су посетили Милорад Додик, председавајући Председништва Босне и Херцеговине, Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Републике Србије, Никола Селаковић, министар спољних послова, професор др Сима Аврамовић, новоименовани амбасадор Републике Србије у Ватикану, Емир Кустурица и многобројни други добитници сретењских одличја.

На свечаности се, у име лауреата, захвалио чувени режисер Емир Кустурица, добитник Сретењског ордена Првог степена. Емир Кустурица је у свом говору цитирао члан 118. Сретењског устава: „Како роб ступи на Србску земљу, от онога часа постаје слободним, или га ко довео у Сербију, или сам у њу побегао. Србину слободно је роба купити, но не продати“. У свом обраћању, Кустурица је тај Устав, назвао историјским моралним капиталом српског народа.

Током разгледања изложбе госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе, изразила је задовољство што су добитници сретењских одликовања имали прилику да виде оригинале устава Кнежевине и Краљевине Србије.

Међу изложеним уставима посебно место заузима Сретењски устав донет 1835. године који је био један од првих демократских устава у Европи и који је, између осталог, гарантовао једнакост и грађанска права.

Поред Сретењског устава изложени су и: „Турски устав“, донет 1838. године; „Намеснички устав“ из 1869. године, којим је установљена Народна скупштина као уставна институција и као први који је донет без сагласности Порте; Устав из 1888. године познат као „Радикалски устав“ који је увео парламентарни систем, непосредне изборе и тајно гласање и поставио темељ локалне самоуправе; „Октроисани устав“ из 1901. године донет за време владавине краља Александра Обреновића и Устав из 1903. године, који се у својим одредбама ослањао на устав из 1888. године.

Др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, присуствовао је свечаности обележавања Дана државности којом приликом се сусрео са угледним личностима из јавног и културног живота. Душан Гутеша, историчар, архивист Државног архива Србије, стручно је водио кроз изложбу.

Подсећамо да је поводом Дана државности 2014. године Архив Србије одликован Сретењским орденом другог реда „за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, а поводом 115 година постојања и успешног рада“, а да је др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, примио 2019. године Златну медаљу за заслуге, за изузетне заслуге у очувању културног и историјског наслеђа.