09-04-2021

Британски министар Стјуарт и амбасадорка Меклаод посетили Државни архив Србије

______________

Грејем Стјуарт, министар за извоз у Влади Велике Британије и Њена екселенција Шан Меклаод, амбасадорка Велике Британије у Србији посетили су Државни архив Србије, 9. априла 2021. године. Домаћин уваженим гостима био је директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић.

Поводом посете гостију из Британије сачињен је избор документа из фондова и збирки Државног архива Србије која сведоче о дипломатским, економским и културним везама Кнежевине и Краљевине Србије и Велике Британије – укази о одликовању српским и британским орденима; именовања дипломатских представника и њихови извештаји; молба Николе С. Јовановића–Американца Савету Велике школе да држи наставу енглеског језика из 1884. године; захвалност Шекспировог клуба у Стратфорду на Ејвону српском посланику на поклоњеној српској застави поводом прославе Шекспировог рођења, 1910. године; Лондонски уговор о миру из 1913. године...

Министар Стјуарт је исказао велико интересовање за историју трговинских односа Србије и Велике Британије. Са посебном пажњом уважени гости су погледали Привремени трговински уговор између Србије и Велике Британије 3/15. март 1879. године, говор Чедомиља Мијатовића, српског посланика у Лондону: „Неколико предлога за развој трговине између Велике Британије и Србије“ и део из извештаја Чедомиља Мијатовића, премијеру Гарашанину о разговору са британским премијером Гледстоном, који је том приликом рекао: „Настаните да године мира употребите на ваше унутарње ојачање, на развитак економни, на учвршћивање слобода и напретка, и настаните нарочито да између вас на Балканском Полуострву – између вас Срба, Бугара, Грка и Румуна – дође до срдачних одношаја, до споразума и тесног пријатељства.“ Гости су имали прилику да виде и оригинални Телеграм објаве рата Аустро-Угарске Србији 15/28. јула 1914. године, који је уписан у Унесков Међународни регистар „Сећање света“.

У разговору током посете, у којој се министар Стјуарт задржао око 2 часа, било је речи о историји односа Велике Британије и Србије, као и да ће бити иницирана сарадња између Националног архива Велике Британије и Државног архива Србије. Том приликом министар Стјуарт је рекао да: „Човечанство је данас подељено, а установе као што је Државни архив Србије не само да чувају историју него и одржавају везе које држе човечанство. Пошто смо на прагу склапања новог трговинског уговора одлично је да захваљујући вама ову причу можемо да ставимо у контекст који даје историјску везу и нит“.  Директор Архива, др Мирослав Перишић је истакао: „Историја је опасна ако се не разуме, а пут ка сазнању и разумевању историје води преко докумената која се чувају у архивима. Државни архив Србије је један од међународно референтних архива“. 

Министар Стјуарт и амбасадорка Меклаод су исказали велико задовољство што су имали прилику да виде оригинална документа. Директор Перишић је изразио велику захвалност министру Стјуарту на посети Архиву и нагласио да је посета британског министра редак пример у политичкој пракси и да је на тај начин високи гост послао јавности снажну поруку о значају институција као што су архиви. Министар Стјуарт је, након разгледања изложбе, у књизи утисака записао: „Велика је привилегија видети много историјских докумената који сведоче о дугој историји односа између Велике Британије и Србије. Одушевљен сам што ће наш нови трговински споразум следити кораке нашег првог из 1879. године. Сећајмо се прошлости и градимо нову, бољу будућност“.

Министру Стјуарту су поклоњене копије сачуваних трговинских споразума који су склапани између Србије и Велике Британије, а амбасадорки Меклаод су поклоњене копије Указа о постављењу Јована Мариновића за првог дипломатског представника Србије у Великој Британији као и превод српске химне на енглески са нотама.

По личној жељи министар Стјуарт је интервју Радио телевизији Србије дао у згради Државног архива Србије.

Током разговора били су присутни и Мила Коругић Милошевић, председница Надзорног одбора Архива, Звездана Црногорац и Бојана Арсић из Амбасаде Велике Британије у Београду, лични секретар министра Мекгвајер и помоћници директора Архива Јелица Рељић и Златибор Марковић.

Избор представљених докумената сачинили су Јелица Рељић, архивски саветник и Александар Марковић, виши архивист, који је уваженим гостима представио изложена документа.