Дародавци Државног архива Србије

______________

2021.

Др Иван Јанковић, адвокат из Београда, поклонио је Државном архиву Србије децембра 2021. године документа о раду Удружења „Србија против смртне казне, мучења и других нечовечних и понижавајућих казни и поступака” (2012–2021).

Горан Грумић поклонио је Државном архиву Србије публикације и документа у виду летака, памфлета, плаката и брошура, који се односе на председничке и републичке изборе у периоду 1998–2000. године.

Мирослав Мајкл Ђорђевић, оснивач и први председник организације српске дијаспоре Конгрес српског уједињења, поклонио је Државном архиву Србије документа у вези са оснивањем и радом Конгреса.

Јелена Бојовић поклонила је из породичне збирке писмо Николе Константиновића Брзака кнезу Михаилу Обреновићу из 1841. године.

2020.

Горјана Поповић поклонила је Архиву Србије преписку и штампани материјал из заоставштине Андре Николића. Ова архивска грађа биће припојена постојећем личном фонду Андре Николића, док ће штампани материјал бити предат у Библиотеку Архива Србије.

Милена Витковић-Жикић поклонила је Архиву Србије документa којa се односе на оснивање Југословенског националног комитета Плавог штита. Међу документацијом се налази и извештај шведске фондације за културно наслеђе без граница о стању културне баштине на Косову и Метохији из 2000. године.

2019.

Мирослав Мајкл Ђорђевић, оснивач организације Конгрес српског уједињења (САД), поклонио је Архиву Србије документа у вези са радом Конгреса. Поклоњена документа садрже преписку са значајним личностима из политичког и јавног живота која се односе на распад Југославије, ситуацију у Босни и Херцеговини, сукобе на Косову, демократске промене у Србији.

Јован Ханс Ивановић и Миодраг Перић, потомци знаменитог српског правника и политичара Живојина М. Перића поклонили су архивску грађу у количини од 16 архивских кутија, која сведочи о његовом животу и раду. Поклоњена документација ће бити припојена личном фонду Живојина Перића који се већ чува у Архиву Србије.

Горјана Поповић поклонила је Архиву Србије заоставштину правника, књижевника и политичара Андре Николића из куће његовог таста Маше Димића. Документација ће бити припојена постојећем личном фонду Андре Николића.

2018.

Олга Белосавић Милановић из Београда, поклонила је Архиву Србије 14 архивских кутија документа насталих делатношћу њених родитеља Милене Милановић, саветнице у Републичком секретаријату за културу и мр Томислава Милановића, помоћника савезног секретара за правосуђе.

Чланови Комисије за поклоне и откупе преузели су заоставштину историчара, пуковника Војмира Кљаковића, коју су уступили његови синови Дражен и Миљен Кљаковић. Заоставштина садржи оригинална документа, преписе и фотокопије прикупљене за израду војних мемоара Јосипа Броза Тита за период 1944–1945. година (обима 51 архивска кутија). Међу заоставштином се налази и 1 микро филмска ролна, 1 географска карта и 13 бројева часописа „Даница“ и „Човечанство“.

Драган Јокић поклонио је Архиву Србије личну судску документацију (обима једне фасцикле), која се односи на продају некретнине на Косову и Метохији, током 80-тих и 90-тих година двадесетог века.

Љубодраг Благојевић поклонио је Архиву Србије копију захтева за рехабилитацију поднетог Вишем суду у Београду. Захтев садржи сведочанство о његовом хапшењу и боравку на Голом отоку обима 10 страна.

Мирослав Мајкл Ђорђевић, оснивач и први председник организације српске дијаспоре Конгрес српског уједињења (САД), поклонио је Архиву Србије једну фасциклу докумената и књиге које се односе на оснивање и рад Конгреса, као и ауторску књигу Деценија илузија: Америка, Србија и српска дијаспора 1990-2000, том 1-2.

2017.

Јован Ханс Ивановић и Миодраг Перић, потомци Живојина М. Перића (1868–1953) поклонили су архивску грађу о животу и раду знаменитог српског правника и политичара у количини од 15 докумената, 29 фотографија на стакленим плочама и 1 филмске траке.

Дијана Тополац и Бојан Попов, су по жељи свога оца, Радомира Раше Попова, књижевника, предали његову заоставштину на трајно чување. Поклонили су лична документа, дневнике вођене од 1980–2016. године, затим личне фотографије и портрете, необјављене рукописе, синопсисе за снимање разних емисија, признања и захвалнице, као и објављене књиге (12 архивских кутија и 20 књига).

Ратка З. Бјелановић и Драгољуб З. Вељановић поклонили су Библиотеци Архива Србије 33 књиге из заоставштине њиховог деде Драгољуба Р. Вељановића.

Проф. др Милан Димитријевић, астроном, физичар и песник, предао је Библиотеци Архива Србије своје књиге и сепарате, као и књиге и сепарате свога оца др Сергија Димитријевића, правника, економисте, историчара и нумизматичара. Њихова заоставштина броји 18 књига и већи број сепарата.

2016.

Љубодраг Ристић из Барајева, поклонио је Архиву Србије архивску грађу везану за Занатски дом у Београду која обухвата период од 1920. до 1997. године. Поклоњену грађу, у обиму од око три дужна метра, чини: 56 књига, 14 свежњева, 20 фасцикли, 23 кошуљице, 2 коверте, 125 фотографија, 1 захвалница и 1 плакета.

Велимир - Бата Жугић из Београда, поклонио је Библиотеци Архива Србије ауторску књигу „Светлост на Балкану“ и њену енглеску верзију под насловом „Light on the Balkans“. Књига је посвећена оснивању прве српске слободнозидарске ложе „Светлост Балкана“.

Александра Гавриловић поклонила је из заоставштине своје покојне мајке Данице Гавриловић, бившег радника Архива Србије, архивске часописе, прегледе архивских фондова, информативна средства, стручне књиге и ауторске радове.

Богољуб Шијаковић, бивши министар вера у Влади Републике Србије, поклонио је Библиотеци Архива Србије лист Видов-Дан, илустрована историја српских ратова 1912-1918.

Ранка Швабић из Београда поклонила је Архиву Србије, марта 2016. године, заоставштину Милијана Неоричића (1922–2014), економисте, учесника Народноослободилачке борбе и друштвено-политичког радника СФРЈ. Заоставштину обима шест архивских кутија чине лична документа, дипломе, захвалнице, фотографије, белешке и књиге.

2015.

Владимир Мићуновић, драматург, поклонио је личну архиву Вукашина Мићуновића, учесника народноослободилачког рата, политичара и књижевника.

Јован П. Поповић, бивши директор Архива Југославије, поклонио је Архиву Србије део своје личне библиотеке.

Мирослав Лазић, поклонио је марта 2015. године документа, фотографије и часописе које је прикупљао као колекционар.

2014.

Др Душан Мијовић поклонио је плакате, књиге, разгледнице и грађу из породичне архиве.

Живомир Вукотић поклонио је 59 фотографија из периода 1869–1925.

Владимир Вилић поклонио је јула 2014. године десет докумената епископа Николаја Велимировића из 1942. године.

Вишња и Иван Протић поклонили су Библиотеци Архива Србије књиге из своје приватне библиотеке.

Драган Мишковић поклонио је маја 2014. године препис Оптужнице аустроугарског тужилаштва у БиХ за велеиздају са суђења учесницима Сарајевског атентата, 19. априла 1915. године.

Катарина Обрадовић поклонила је негативе фотографија на стакленим плочама на којима су топографске карте Пирота и Сливничког бојишта и портрет пуковника Јована Ванлића.

Милица Димитријевић из Београда поклонила је октобра 2014. године једну кутију породичне архиве.

2013.

Милица Милошевић поклонила је документа из породичне архиве и албум са породичним фотографијама.

Вишња и Иван Протић поклонили су Библиотеци Архива Србије књиге из своје приватне библиотеке.

Станислава Поповић поклонила је заоставштину породице Глушац у којој се налазе стаклене фотографске плоче Кулинове повеље из 1189. године, преписка, документи на турском из 19. века и писмо Јована Цвијића Петру Кочићу из 1909. године.

Ивана Стефановић, композиторка, списатељица и диригенткиња, поклонила је јуна 2013. године архиву породица Бота и Стефановић.

Др Иван Јанковић, адвокат из Београда, поклонио је фебруара 2013. године архиву Удружења за ширење знања о смртној казни (1981–1989).

2012.

Јела Ђокић поклонила је Архиву Србије своју породичну заоставштину.

Томо Катурџић предао је маја 2012. документа из периода династија Обреновић и Карађорђевић: Закон грађански из 1844, Уредбу о лову из 1853. године, Прокламацију кнеза Александра Карађорђевића из 1857. године, „Устројеније дома с` ума сишавше“ из 1861. године, Поздравну беседу црногорског кнеза Николе краљу Петру I.

Станислава Гавриловић поклонила је Архиву Србије своју породичну заоставштину.

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва, поклонио је Архиву Србије документ Устројеније Књажеско-српског Лицеја од 15. септембра 1853. године.

Небојша Усановић поклонио је два годишта новина „Глас канадских Срба“ и књиге Федора Рајића.

Џоел Моузи поклонио је Архиву Србије Писмо Јулије Обреновић из 1868. године на француском језику.

Немања Будисављевић поклањао је у више наврата фотографије културно-историјских споменика и локалитета у Србији, уметничке фотографије као и документацију из личне архиве.

Благоје К. Павловић, дипломата и публициста, предао је Архиву Србије архивску грађу из личне заоставштине о југословенско-албанским односима у периоду 1942–1990.

Архив Србије добио је на поклон заоставштину Павла П. Павловића (1888–1971), револуционара, друштвено-политичког радника, народног посланика и уредника. Грађа садржи чланке, фотографије, писма.

2010.

Здравко Гверо, пријатељ Михаила Михаилова, поклонио је Архиву Србије архивску грађу из заоставштине професора руске књижевности Михаила Михаилова у којој се налази преписка, рукописи, чланци, радни материјал за докторску дисертацију. 

Љиљана Јовановић из Београда поклонила је Сећања свог оца Анте Радојевића, народног посланика и министра саобраћаја у Влади Николе Пашића.

Слободан Јовановић предао је 59 негатива на стакленим плочама и четири репродукције из периода Првог светског рата.

Ружица Ђинђић предала је Архиву Србије заоставштину Зорана Ђинђића, српског политичара и председника владе, доктора филозофије, једног од оснивача Демократске странке. Писану документацију сачињавају лична документа, бележнице, роковници, концепти писама страним државницима и разна друга документа.

2009.

Светлана Соколовић поклонила је Архиву Србије плакат из 1915. године.

Ратко Вујиновић, инжењер из Београда и председник Комитета за водопривреду и водоснабдевање, поклонио је грађу Комитета за период 1982–1989.

Перо Пећинар из Београда поклонио је фотографију просветних радника из Љубићког среза из 1924. године и фоторепродукцију ђака основне школе из Бреснице из 1932. године.

Љубица Королија Вујановић предала је, у име породице др Синише Ђаје, архивску грађу из заоставштине Синише Ђаје, доктора хемије и оснивача Фармацеутског факултета. Грађу чине: ратни дневник из Првог светског рата, укази краља о одликовању, фотографије, лична документа, бележнице…

2008.

Предраг Протић, књижевник, уредник и критичар из Београда, предао је Архиву Србије своју заоставштину. У грађи се налази преписка, рукописи, радови, фотографије, позивнице, дописнице, породична архива из периода 1870–2008.

Бранислава Арсенијевић, праунука  лекара Милана Јовановића Батута, оснивача и првог декана Медицинског факултета, поклонила је део његове заоставштине из периода 1899–1975. Грађа садржи стручне радове, преписку, као и текстове објављене поводом његове смрти.

Драгобрат Карић је поклонио Архиву Србије рукопис из 18. века.

Драгана и Дарко Ивановић предали су документ „Наредба бр. 5 управника Главне војне болнице“ од 11. априла 1941. године.

Ратко Вујиновић, дипломирани инжењер из Београда и републички секретар за урбанизам, стамбене и комуналне делатности (1974–1982), поклонио је архивску грађу Републичког секретаријата за урбанизам, стамбене и комуналне делатности (1975–1982).

2007.

Др Иван Јанковић, адвокат из Београда, поклонио је Архиву Србије архивску грађу Одбора за одбрану слободе мисли и изражавања (1984–1989).

2006.

Милан Р. Драшковић из Београда поклонио је Архиву Србије књигу свог оца Радована М. Драшковића „Преторијанске тежње у Србији. Апис и Црна рука“.

Сава Даутовић, новинар недељника НИН из Београда поклонио је заоставштину Вељка Мићуновића, амбасадора СФРЈ у Москви и Вашингтону. Грађа се састоји из преписке, говора, извештаја, рукописа, фотографија и новинских чланака.

Александар Кокић је поклонио заоставштину своје мајке Десанке Павловић, затворенице у затвору Шатораљаујхељ у Мађарској током другог светског рата, активисткиње СУБНОР-а, учитељице и директорке школе након рата. Грађа садржи преписку затвореника, сећања, говоре, чланке.